Több ütemben, a lehető legkevesebb közlekedési korlátozás mellett egy éven belül átépítik a Raktár utcai, a Búvár utca és a Kerék utca közötti, valamint a Bogdáni úti kereszteződést is, hogy azok biztonságosabbak legyenek, csökkenjenek a torlódások és egyúttal a Szentendrei úti szélsőséges gyorshajtásokat is akadályozzák.

A kereszteződések átépítéséről és annak módjáról 2017-ben kötött településrendezési szerződést még Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat előző vezetése az egykori óbudai szeszgyár (BUSZESZ) területén a Waterfront City lakópark ingatlanfejlesztőjével. A szerződésben megállapodtak többek között abban, hogy a Szentendrei út kereszteződéseinek átépítését a terület tulajdonosával, a Fővárosi Önkormányzattal egyeztetett forgalmi tervek szerint a Waterfront City beruházója fogja elvégezni. Az előirányzott útfejlesztések célja a lakóparkba való nagyszámú beköltözések által kiváltott forgalmi terhelés csökkentése, de például a kerületi és fővárosi önkormányzat, valamint a beruházó együttműködése keretében készült el idén a Folyamőr park is.

Az átfogó útfejlesztési beruházás közlekedésbiztonsági szempontból különösen indokolt és időszerű. A kérdéses kereszteződések használhatóságával kapcsolatban folyamatosan érkeznek a lakossági panaszok, a nehezen értelmezhető közlekedési helyzetek miatt egyre gyakoribbak a balesetek. A Szentendrei út tulajdonosa és kezelője a Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Közút; szakembereik olyan átalakítási terveket dolgoztak ki, amelyek biztonságossá teszik ezeket a kereszteződéseket, csökkenteni fogják a környéken jelenleg előforduló torlódásokat, megoldják a lakópark csatlakozását és akadályozzák a Szentendrei úton a szélsőséges gyorshajtást. A beruházás keretében több utca felújítása és forgalomtechnikai átszervezése fog megtörténni a Raktár utca és a Bogdáni utca közötti városrészben, mely jelentősen hozzájárul a terület forgalomcsillapításához. A kerékpáros infrastruktúra fejlesztését szem előtt tartva a Bogdáni úti csomópontban új elemként jelenik meg a kerékpárosok biztonságos átvezetését szolgáló kerékpársáv.

Így fog változni az átépítés végére a közlekedési rend az érintett kereszteződésekben:

  • Raktár utcai kereszteződés

A Raktár utca Szentendrei út és Miklós utca közötti része a Szentendrei út irányába egyirányúsítva lesz. A két forgalmi sávból az egyikből délre, a másikból egyenesen és északra kanyarodva lehet haladni. A Raktár utca Kerék utca és Szentendrei út közötti szakasza 2-ről 3 forgalmi sávra lesz felbővítve. Az egyik sávból északra, a másik sávból délre lehet majd fordulni.

  • Kerék utca és Búvár utca közötti szakasz, Akác köz

A Szentendrei úton, a Búvár utca magasságában jelenleg jelzőlámpás gyalogos átkelőhely van kialakítva. A csomópontban a Kerék utca és a Szentendrei út között új, két forgalmi sávos kapcsolat kerül kialakításra. A Szentendrei útról minkét irányból be lehet hajtani a Kerék utcába. A Kerék utca irányából érkező forgalmi sávból dél felé lehet kikanyarodni a Szentendrei útra. A Szentendrei út és Búvár utca közötti kapcsolat kialakításával, a Szentendrei útról, délről be lehet kanyarodni a Búvár utcába. A gyalogos átkelő továbbra is biztosítani fogja az átközlekedést a Szendrei úton.

Az Akác köz Szentendrei út felé eső szakasza jelenleg zsákutca, parkolóként működik. A terv szerint az útpálya meghosszabbításával a Szentendrei útra, északi irányba kikanyarodó forgalmi sáv készül.

  • Bogdáni úti kereszteződés

A jelenlegi 3 forgalmi sáv 5-re bővül. Keleti irányból, a Bogdáni útról külön-külön forgalmi sávban lehet jobbra és balra is rákanyarodni a Szentendrei útra, továbbá egyenesen áthaladni a csomóponton. A Szentendrei úton délről, illetve a Bogdáni útról nyugatról érkező forgalmat két forgalmi sáv fogadja. Az egyik sáv tovább halad a Folyamőr utca felé, míg a másik a Matróz utca irányában kanyarodik. A Bogdáni út a Folyamőr utcai csomóponttól két sávon halad tovább a rakpart irányába.

Az építkezések várható ütemezése:

A Szentendrei út érintett kereszteződéseinek átalakítási munkáira a Waterfront City beruházója a Swietelskyvel kötött szerződést. A kivitelezés ütemezésével kapcsolatban Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat kikötése volt, hogy a Szentendrei út forgalmának lehető legkisebb mértékű akadályázásával történjen, azaz az útszakasz forgalomáteresztő képessége az iskolaidőszakban megmaradjon. Ennek érdekében a kivitelezőnek főszabályként iskolai szünetekhez igazodóan, tehát a nyári és őszi szünetek idején kell a munkák túlnyomó többségét elvégeznie. Indokolt esetben hétvégi és éjszakai munkavégzés is előfordulhat.

A kivitelezőtől kapott tájékoztatás szerint a várhatóan egy év alatt, több szakaszban megvalósuló beruházás 2023 őszéig tartó időszakában az alábbi ütemezésben végzik az átépítési munkákat:

  • A Raktár utca és a Bogdáni utca Szentendrei úttól keletre lévő szakaszain az előkészületi munkák, közműkiváltások elkezdődtek.
  • A Szentendrei utat érintő munkák napokon belül kezdődnek, augusztus végéig a forgalmat akadályozó munkálatok nagy részét befejezik.
  • Szeptember 1-től biztosítják hétköznapokon a Szentendrei út teljes forgalmi áteresztő képességét, ezért a fennmaradó munkálatokat az iskolai őszi szünet idején, indokolt esetben hétvégi és éjszakai munkavégzéssel fogják befejezni.
  • A Bogdáni út forgalmi sávjait érintő munkákat az iskolai őszi szünetben tervezik befejezni.
  • A Szentendrei úttól nyugatra lévő, újonnan kialakítandó utcaszakaszok munkálatai a 2024-ben várhatóak.

(obuda.hu) – forrás

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.