Óbuda egyelőre nem járul hozzá semmilyen mobilgát építéséhez

A III. kerület képviselő testülete pénteken úgy döntött, hogy semmilyen mobilgátépítéshez sem ad tulajdonosi hozzájárulást, amíg el nem készül a kerítések vonalán építendő védmű megvalósíthatóságának elemzése – erősítette meg a Párbeszéd Magyarországért közleményét az önkormányzat.
Ez a döntés áttörés a korábbi gyakorlathoz képest, mert eddig a III. kerület szinte mindenben támogatta a főváros mobilgát koncepcióját, ami hatalmas környezetrombolással járt volna, és az érintett területek biztonságát sem szavatolta volna.

Fotó: Főpolgármesteri Hivatal

Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, III. kerületi önkormányzati képviselő szerint Óbuda fideszes vezetése belátta, hogy rossz úton jár, és mer változtatni, ezért pártja üdvözli a testület határozatát, hiszen az első pillanattól ellenezték ezt a szerintük veszélyes és környezetpusztító tervet. Jelenleg épp a Kúria előtt van a Párbeszéd és az Együtt népszavazási kérdése a Római-parti védmű nyomvonaláról.
Amint az előterjesztésről szóló dokumentumban is olvasható, az önkormányzat nemrég megkérdezte a lakosságot, hogy melyik megoldást tartaná legjobbnak (közvetlen part, telekhatárok vagy Nánási út). A válaszokból az derült ki, hogy a legkevesebben szeretnék a parti fák kivágásával járó lehetőséget (16 százalék), 43 százalék új, telekhatárokon futó nyomvonalat szeretne, és 37 százalék szerint lenne jó a Nánási út mentén kialakított gátrendszer. Tehát a többség új védvonal kijelölését szeretné.
A testületi ülésen a Párbeszéd és az Együtt kezdeményezte, hogy a Királyok- Nánási úti nyomvonalra is készüljön újabb, a másik két nyomvonallal összehasonlítható tanulmány, és csak a 3 verzió ismeretében születhessen döntés. Ezt a javaslatot most leszavazta a testület.
Tarlós István pénteken azt nyilatkozta, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntésének megfelelően megvizsgáltatják a tervezővel a római-parti telkek határában álló kerítések nyomvonalában haladó parti védmű lehetőségét. A főpolgármester azt tartja fontosnak, hogy minél hamarabb megépüljön a védmű, valamint a Nánási út-Királyok útja és a Duna-part közötti hetven hektáros terület ne maradjon védelem nélkül – mondta.

cikk forrás: index.hu